به گزارش همدان پرس؛ شوربختانه شورای ششم برای 9 ماه دیگر تمدید شد و ما باز هم نشستیم به تماشای استوریهای تبریک و تسلیت اعضای آن تا کی این شهر از دست آنها نجات پیدا کند.
شورای خودعلامهپندار
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا درباره عملکرد شورای ششم میگوید: از نخستین دوره شورای شهر تاکنون، نقش شیخوخیت یا نقش شیخ در شورا کمتر شد؛ یعنی در شورای شهر آسیبی به نام خودعلامهپنداری وجود دارد و اعضای آن فکر میکنند همه چیز بلدند و در هر موضوعی حق حرفزدن و حق اظهارنظر و حتی حق نوشتن قانون و تبصره دارند.
«محمدرضا عراقچیان» در اینباره توضیح میدهد: در دوره اول و دوم شورا اشخاصی را داشتیم که یا در رأس شورا بهعنوان رئیس شورا بودند یا آنقدر نقش شیخوخیت و فصلالخطابی داشتند که اگر مثلا به اعضای شورای شهر اعلام میکردند دیگر روی فلان موضوع بحث نکنید، همه اعضا قبول میکردند؛ در واقع این افراد از نظر جامعه مصلح و سرمایه اجتماعی محسوب میشدند. اما در دوره فعلی شورا این بحث هست که آیا منافع شخصی، حزبی و طایفهای دارند یا منافع شهر را دنبال میکنند؟ به همین دلیل همه اعضای شورای ششم گاهی وقتها تا تنشآفرینی و بحرانآفرینی در شهر پیش رفتهاند.
وی تأکید میکند: نکته دیگر اعتقاد کم اعضای شورا به مشورت است. آنها فکر میکنند جامع علوم کامله هستند و همه چیز بلدند و بدون مشورت با متخصصان، درباره موضوعات مختلف اظهارنظر میکنند. کار به جایی میرسد که این شورا درباره تخصصیترین مباحث مانند هنر شهری، گرافیک شهری و حقوق شهری هم نظر میدهد.
شورای چندصدا
عراقچیان معتقد است اینکه در شورا چندصدایی باشد ایراد ندارد، اما شورای ششم اساسا سخنگو ندارد. وی میگوید: قاعدتا رئیس و سخنگو حق اظهارنظر دارند، اما فراوان دیدهایم اعضای شورای فعلی به نام شورا مصاحبه و اظهارنظرهای مختلف میکنند. بنابراین این شورا، یک شورای چندصدای منفی است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه میدهد: در شورای شهر، مرکز پژوهشها به شورا کمک میکند. توقع این بود که این مرکز تغذیه فکری اعضای شورای شهر را تأمین کند، اما در واقعیت اینطور نیست. از زمان راهاندازی این مرکز، افت و خیز زیادی داشته و در دورههایی قوی و در دورههایی ضعیف بوده است. به نظر میرسد در برخی دورهها، بعضی اعضای شورا این مرکز را توجیهگر تصمیمات خود پنداشتهاند. بنابراین این مرکز جایگاه واقعی خود را نداشته است.
این متخصص شهری میگوید اعضای شورای ششم درباره همه چیز اظهارنظر میکنند؛ در حالیکه سه وظیفه بیشتر ندارند: انتخاب شهردار، تعیین بودجه و نظارت بر هزینهکرد بودجه، اما شورای ششم درباره بتنریزی یا استفاده از میلگردها هم نظر میدهند؛ تا جایی که خیلی وقتها به خودزنی میرسند.
شورای بدون برنامه
عراقچیان میگوید شورای ششم برنامهای برای اداره شهر ندارد و در اینباره توضیح میدهد: شورا باید آنقدر کارکشته باشد که برنامه خود را ارائه بدهد و از متخصصان برنامه عملیاتی بخواهد. این شورا نفر ندارد و هیچ تیم تخصصی در کنار این شورا نیست.
چند نکته
از نظر نگارنده مهمترین نقطه ضعف این دوره از شورا را میتوان عملکرد ضعیف مرکز پژوهشهای این شورا عنوان کرد. بهرغم اینکه فلسفه تشکیل مرکز پژوهشهای شورای شهر، ایجاد بستر و تعامل آن با با مراکز علمی و دانشگاهی درخصوص برطرفکردن چالشها و مشکلات شهر و شهرسازی و تعامل در زمینه تهیه اسناد پشتیبان در راستای توسعه شهر بر مبنای شهر دانشبنیان است، اما در عمل، این مرکز نتوانست و یا شاید نخواست که به این رسالت خود عمل کند و اگر هم تلاشهایی صورت گرفته، مقطعی و بدون بهرهگیری از تخصصهای مربوطه در زمینه تهیه طرحهای توسعه شهر بوده است.
مسئله دیگر، چالش جدی نظام ترافیک و حملونقل شهری است که به نظر میرسد در این خصوص نیز، سازمانها و معاونتهای مربوطه شهرداری، رویکرد و راهحل منطقی و کارشناسی را کمتر دنبال کرده و بدون بهرهگیری از رویکردهای نوین نظیر هوشمندسازی ترافیک شهری، بهرهگیری از رویکردهای حملونقل نوین و همگانی و توجه به رویکرد محلهمحوری که سه رکن مهم در راستای بهبود ترافیک شهری است، همچنان شاهد قفلشدن شهر در ساعات زیادی در طی روز بوده و این در هدررفت زمان و هزینه برای شهروندان نقش بسزایی داشته است.
نکته دیگری که از عملکرد شورا و شهرداری میتوان استنباط کرد، بحث حکمروایی و مدیریت شهری است که به نظر میرسد ارکان و اجزا مدیریت شهری با هم هماهنگ نبوده و بارها شاهد سلیقهگرایی، فقدان تمرکزگرایی و نبود انسجام در بدنه شهرداری در زمینه برنامههای توسعه شهری بودهایم. به عبارت دیگر؛ در انتخاب شهرداران مناطق و برخی معاونتها چندان همراهی و همفکری بین شورا و شهرداری دیده نشده و حتی گاه هم دیده میشود که رویکرد شهرداران و معاونتها با خط مشی شورا و شهرداری مرکز همراهی ندارد.
چند سوال از شورای ششم
۱- انحلال مرکز مطالعات به عنوان بازوی مشورتی شورا به چه علت بود؟ چرا دوباره راهاندازی شد؟ چندبار باید چرخ را از اول اختراع کنید؟
۲- چرا به جای حل مسئله ترافیک پروژهها را تعطیل میکنید؟چند پروژه به خاطر ناتوانی شهرداری و شورا در حل مساله ترافیک باید تعطیل شود؟
۳- چه برنامهای برای حملونقل عمومی پایدار در این چند سال برنامهریزی شده است؟
۴- وضعیت شهرداری بافت تاریخی چه شد؟ چرا اینقدر بیرمق و ناتوان است؟
۵- چرا شورا اینقدر روی مسئله امامزادگان هزینه میپردازد؟ پیادهراهکردن یک خیابان و ایجاد مشکلاتی شبیه خیابان اکباتان برای احیای یک امامزاده چه توجیهی دارد؟ مگر شورا متولی امامزادگان است؟
۶- شورا چه برنامهای در زمینه احیا هویت بومی دارد؟ چرا المانهای شهری ارتباطی با هویت بومی ندارد؟
۷- چرا شورا و شهرداری دشمن تاریخ و هویت هستند؟
---------------
فاطمه کاظمی