به گزارش همدان پرس؛ به گفته حسین زندی، دبیر اجرایی همایش «اردیبهشت هگمتانه»، این رویداد روز سهشنبه ۲ اردیبهشت ساعت ۱۷ در آرامگاه بوعلیسینای همدان با ادای احترام به این پزشک همدانی و عارف قزوینی، آغاز میشود.
سخنرانان برنامه روز نخست دکتر میرجلالالدین کزازی، استاد دانشگاه، شاهنامهپژوه و ادیب ایرانی، دکتر محمدجعفر یاحقی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر علیرضا قیامتی، شاهنامهپژوه و عرفانشناس ایرانی و دکتر نصرالله پورجوادی، نویسنده، عرفانپژوه و بنیانگذار و رئیس پیشین مرکز نشر دانشگاهی خواهند بود. در این برنامه کاظم مرادی، هنرمند حوزه موسیقی نیز همراه با گروه خود به اجرای قطعات موسیقی خواهد پرداخت.
برگزاری «نخستین جایزه دوسالانه زندهیاد پرویز اذکایی» در روز دوم همایش
همایش «اردیبهشت هگمتانه» در روز چهارشنبه ۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ ساعت ۹ صبح با رویداد «نخستین جایزه دوسالانه زندهیاد پرویز اذکایی» در سالن غدیر دانشگاه علومپزشکی همدان ادامه پیدا میکند. در این برنامه استادان بزرگی همچون دکتر میرجلالالدین کزازی، دکتر محمدجعفر یاحقی، دکتر علیرضا قیامتی، دکتر نصرالله پورجوادی حضور خواهند داشت و دکتر حسین معصومی همدانی، دکتر تقی پورنامداریان و دکتر محمدرحیم صراف دکتر اکبر ایرانی سخنرانی خواهند کرد. همچنین پیام وزیر فرهنگ و نهاد کتابخانههای کشور قرائت خواهد شد و استاندار همدان نیز در این برنامه سخنرانی خواهد کرد.
نخستین جایزه دوسالانه زندهیاد پرویز اذکایی» به همت موسسه پژوهشی «میراث مکتوب» و موقوفه دکتر پرویز اذکایی و با مشارکت بسیاری از نهادهای استانی و کشوری برگزار میشود. در این رویداد به نویسندگان سه کتاب و دو پایاننامه جایزه نقدی تعلق میگیرد. همچنین به تعدادی از صاحبان آثار رسیده به همایش، تندیس دکتر اذکایی اهدا میشود.
به یاد استاد علیرضا ذکاوتی قراگزلو و دکتر اعتماد در روز دوم همایش
برنامه دیگر روز دوم همایش «اردیبهشت هگمتانه»، برگزاری مراسم یادبود استاد علیرضا ذکاوتی قراگزلو، پژوهشگر و نویسنده برجسته همدانی و دکتر اکبر اعتماد، موسس و نخستین رئیس دانشگاه بوعلی سینا و پدر فناوری هستهای ایران است. یادبود این دو اندیشمند مطرح همدانی که هفته پیش از دنیا رفتند، چهارشنبه ۳ اردیبهشت ساعت ۱۷ در هتل امیران، واقع در بلوار بعثت همدان برگزار میشود.
استاد چنگیز مولایی، دکتر بهرام پروین گنابادی، دکتر زاگرس زند و تعداد دیگری از استادان در برنامه «یادبود استاد علیرضا ذکاوتی قراگزلو و دکتر اعتماد» سخنرانی خواهند کرد.
نگاهی به هنر گچبری و گچگری در فرهنگ همدان
صبح روز سوم اردیبهشت نیز رویدادی با عنوان «هنر و ادبیات با نگاهی به هنر گچبری گنبد علویان» برگزار میشود. در این برنامه دکتر محمدحسین حلیمی و بزرگان دیگری در این حوزه به بررسی هنر گچبری و گچگری در فرهنگ همدان خواهند پرداخت. این رویداد از جنبه معماری بهصورت ویژه برای دانشجویان معماری مفید خواهد بود.
نمایش «من اکبر اعتماد، اتم میشکنم»؛ پایانبخش همایش سهروزه
پایانبخش همایش سهروزه «اردیبهشت هگمتانه»، نمایش فیلم مستند «من اکبر اعتماد، اتم میشکنم» به یاد دکتر اعتماد، دانشمند مطرح همدانی خواهد بود. این اثر روز پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۷ با حضور احمدرضا گنجهای و سید وحید حسینی، کارگردانان فیلم و تعدادی از میهمانان همایش در شهر کتاب همدان به نمایش درخواهد آمد.
همدان میتواند در حوزه «گردشگری ادبی» برجسته شود
زندی، سردبیر هفتهنامه «همداننامه» و دبیر اجرایی همایش «اردیبهشت هگمتانه» در پاسخ به این سوال که هدف از برگزاری این همایش چه بوده، گفت: «قرار بود «جایزه دوسالانه زندهیاد پرویز اذکایی» با پیگیری دکتر اکبر ایرانی، مدیر موسسه پژوهشی میراث مکتوب و ریاست موقوفه دکتر اذکایی در همدان برگزار شود. با صحبتهای انجام شده به این نتیجه رسیدیم حال که تعدادی از استادان سراسر کشور برای حضور در این رویداد به همدان میآیند، بهتر است برنامههای مختلفی نیز داشته باشیم تا هم مردم همدان این استادان را ببینند و هم خاطره خوشی از حضور در همدان برای این بزرگان به یادگار بماند.
همدان، بزرگان ادبی بسیاری را در خود جایداده
زندی در ادامه با اشاره به این نکته که همدان امکان برگزاری فستیوالی همچون «کوچه» را نداشته و موسیقی محلی و غذاهای محلی چندان شناختهشدهای نیز ندارد، افزود: به نظرم در همدان حوزه «گردشگری ادبی» نسبت به سایر گونهها و حوزههای گردشگری، برجستهتر بوده و باتوجهبه زمینه مناسب این استان در زمینه ادبی میتواند بهخوبی جا بیفتد. علاوه بر وجود دانشگاهها و فضای ادبی همدان، در این استان بزرگان بسیاری همچون باباطاهر عریان، عینالقضات همدانی، خواجه رشید همدانی و ابن یزدانیار همدانی حضور داشتهاند که به آنها نپرداختهایم.
این فعال فرهنگی در بخش دیگری از صحبتهایش به بزرگان دوره معاصر همدان اشاره کرده و گفت: در یکی دو قرن گذشته هم بزرگانی همچون ریاض همدانی، میرزاده عشقی، عارف قزوینی، آزاد همدانی، غمام همدانی، غبار همدانی و شیخ موسی نثری در همدان بودهاند که کمتر به آنها پرداختهایم. حتی در ادبیات مدرن نیز افرادی مثل هوشنگ ایرانی در همدان حضور داشتند که برای بسیاری از مردم شناختهشده نیستند.
قدمزدن استادان بزرگ کشور در کوچههای شهر کنار مردم؛ بزرگترین دستاورد همایش
حسین زندی در پایان سخنانش اهداف اصلی برگزاری همایش «اردیبهشت هگمتانه» را معرفی این شخصیتهای ادبی همدان و استفاده از این ظرفیت برای گردشگرپذیری استان دانست و افزود: «این برنامه را مفصلتر از گذشته تدارک دیدیم تا مردم با گردشگری ادبی آشنا شوند. روزهای مهم ادبی سال همچون روز سعدی، خیام، فردوسی، باباطاهر و شیخ بهایی نیز در ماه اردیبهشت است. میتوان هر ساله در اردیبهشتماه که طبیعت همدان هم بسیار زیباست و هوای خوبی دارد، استادان بزرگی را از استانهای مختلف دعوت و برنامهها و همایشهای متنوعی را تدارک دیده و برگزار کنیم. بزرگترین دستاورد این همایش، قدمزدن استادان بزرگ کشور در کوچههای شهر همدان کنار مردم، حضور مردم همدان در برنامههای ادبی و ارتباط آنها با این بزرگان است.
بخش خصوصی و دولتی کنار یکدیگر در «اردیبهشت هگمتانه»
همایش «اردیبهشت هگمتانه» یک برنامه مشارکتی است که با همراهی بخش خصوصی، نهادهای مدنی و فرهنگی و بخش دولتی و حاکمیتی برگزار خواهد شد. علاوه بر موقوفه دکتر پرویز اذکایی، موسسه پژوهشی میراث مکتوب، نهاد کتابخانههای عمومی استان همدان و هفتهنامه «همدان نامه»، انجمنهای ادبی مانند انجمن سعدیپژوهی همدان، انجمن شاهنامهخوانی چکاد و انجمن شاهنامهخوانی سرو سایهفکن نیز به برگزاری این همایش کمک کردهاند.
گفتنی است؛ برنامههای همایش سهروزه «اردیبهشت هگمتانه» بهصورت آزاد برگزار میشوند و همه مردم میتوانند در این رویدادها شرکت کنند.