به گزارش همدان پرس؛ هم میهن نوشت: تالاب انزلی در کنار کوه پسماندهای دفن تلنبار شده، حالا به مسئله اول محیطزیست گیلان تبدیل شده و جان نیمه آن هرروز بیشازپیش رو به زوال میرود.

تالاب انزلی در کنار کوه پسماندهای دفن تلنبار شده، حالا به مسئله اول محیطزیست گیلان تبدیل شده و جان نیمه آن هرروز بیشازپیش رو به زوال میرود. این را آمارهایی مستند ثابت میکنند؛ آمارهایی که نشان میدهند پساب جمعیت یک میلیون گیلانی به تالاب انزلی ریخته میشود و به این رقم باید سموم کشاورزی را هم اضافه کرد. ورود ۱۵ هزار مترمکعب از فاضلاب شهرک صنعتی و پساب رشت، انزلی، صومعهسرا، خمام، ماسال، فومن و ۷۰۰ روستا و تبدیل شدن آن به محلی برای دفن رسوبات تنها بخشی از وضعیت سیاه این روزهای تالاب انزلی است که یکی از مهمترین اکوسیستمهای تالابی خاورمیانه، اما رو به مرگ است.
بخشی از دلیل انباشت رسوبات، بهدلیل اتفاقاتی در بالادست است؛ تحلیل عرصههای جنگلی و مرتعی و برداشت بیرویه شن و ماسه از بستر رودخانهها نرخ فرسایش را تشدید کرده و باعث افزایش حجم رسوبات شده است و حالا در پیکهای سیلابی این رسوبات بهسمت تالاب منتقل میشوند. به غیر از این، آمارهای دیگری هم از وضعیت تالاب در دسترس است؛ مثل ورود پساب ۲۳۰ هزار هکتار شالیزار به آن. این تالاب با ۲۰ هزار هکتار وسعت، معادل یکمیلیارد مترمکعب رسوبات دارد؛ درحالیکه سازمان بنادر سالیانه حداکثر ۳۰ میلیون مترمکعب بیشتر نمیتواند لایروبی کند.
در کنار رسوبات و فاضلاب، برداشت گسترده چوب و از بین رفتن گونههای حیوانی و جانوری آن را هم باید اضافه کرد. میانگین اجرای طرحهای آب و فاضلاب در ایران ۶۶ درصد است، اما در گیلان که سطح بالایی از آبهای زیرزمینی در معرض آلودهشدن را در اختیار دارد، این رقم حدود ۲۶ درصد است. مدتی پیش هادی حقشناس، استاندار گیلان درباره وضعیت این تالاب هشدار داد و اعلام کرد که برای احداث تصفیهخانه در شهرستانهای رشت، صومعهسرا و انزلی رقمی نزدیک به ۳۰۰ میلیون دلار یعنی ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
حالا این تصویری روشنتر از روزهایی است که بر این تالاب میگذرد و بهانهای شد برای برگزاری شب انزلی در فرهنگسرای ارسباران تهران. مجله بخارا و ماهنامه صنوبر در ادامه شبهای فرهنگی خود مراسمی بهنام این تالاب اختصاص دادند و کنشگران و پژوهشگرانی مانند آلن پطروسیان، علیرضا برازجانی، سعید نادری، پونه نیکوی، محمدکهنسال، علی دهباشی و مانیا شفاهی درباره آخرین وضعیت تالاب گفتند.
سخنران اول این نشست آلن پطروسیان، بنیانگذار نهضت پرندهنگری تالاب انزلی بود که مدتی پیش کارزار «توقف مجوز شکار پرندگان مهاجر در تالاب انزلی» را به راه انداخته بود؛ موضوعی که در این نشست هم به آن پرداخت و از نتیجه صدور مجوز شکار بر کاهش تعداد پرندگان مهاجر این تالاب گفت و توضیح داد، تالاب انزلی که هرساله در فصل پاییز و زمستان میزبان پرندگان زمستانگذرانی است، چطور تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته است: «یکی از پرجمعیتترین پرندگان مهاجر این تالاب، خوتکای اوراسیایی و ابروسفید است.
تعداد این پرنده در پهنه اصلی تالاب انزلی که بخش کوچکی از حوضه آبریز آن است، دو هزار فرد بود، اما با مجوز شکاری که امسال بعد از پنج سال و بدون بازنگری در قوانین و تامین نیروی انسانی کافی برای محیطزیست و تجهیزات لجستیک صادر شد، به راحتی جان تمام این پرندگان از دست رفت. نمونه دیگری از این پرندگان زمستانگذران این تالاب، پلیکان پا خاکستری است که از ۱۸۰ تا دو متر و ۲۹ سانتیمتر قد دارد؛ پرنده پُرابهتی که نزدیک به انقراض جهانی است و گاهی بین پرندگان مجاز، حتی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم کشته میشود.»
او از یک پرنده مهاجر دیگر هم گفت که ناماش سلیم طوقی کوچک است و در فصل بهار سه هزار کیلومتر از آسیای مرکزی و شرقی به تالاب انزلی و سواحل دریای کاسپین مهاجرت و درون ماسه، تخمگذاری میکند و بعد از ششماه همراه با جوجهاش به سمت آفریقا مهاجرت معکوس میکند. این پرنده مانند پرستوی دریایی تیره است که از آفریقا به این تالاب مهاجرت میکند، اما آنها هم در معرض خطر قرار دارند.
پطروسیان از عامل کشنده دیگر این تالاب، یعنی سنبل آبی گفت و توضیح داد: «حداقل یکسوم تالاب انزلی با این ابهت را گیاه غیربومی سنبل آبی مورد حمله قرار داده و اولین آسیبی است که این روزها از آن صحبت میشود. ما آمدیم که ظرفیتهای بیمانند تالاب رویایی انزلی را به رخ سایر ایرانیان و جهانیان بکشیم؛ چون عضوی از گنجینه طبیعی و فرهنگی ایران است.»
در ادامه این مراسم محمد نادری، عضو هیئتعلمی گروه محیطزیست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان هم از آسیبهای وارد شده به این تالاب گفت؛ تالابی که از نظر تنوع زیستی بسیار متکثر است و شامل ردههای مختلف گیاهی و جانوری است. او معتقد است، در جریان اقداماتی که برای بهبود شرایط تالاب انزلی صورت گرفته، دوبارهکاریهای زیادی انجام شده و نقصهای زیادی وجود دارد که یکی از آنها نداشتن شناخت دقیق از گونههاست: «حدود ۷۵ تا ۱۰۰ سال مطالعه آکادمیک درباره تالاب انزلی وجود دارد با این حال در مطالعهای که درباره پستانداران تالاب داشتیم، بعضی از گونهها مثل یک نوع خفاش برای اولینبار ثبت شد؛ نمونهای که بسیاری از محققان میگفتند سالهاست از منطقه کاسپین عبور کرده است.
تالاب در منطقه کاسپین در تاریخ تکاملی تاکسونها بسیار نقش دارد و برای دنیا هم بسیار ارزشمند است. در جریان مطالعات ما هم یک گونه گربهوحشی برای اولینبار از منطقه کاسپین گزارش شد. همه این موارد نشان میدهد که هنوز نتوانستیم تالابی که در میان چهار شهر بزرگ قرار دارد و ۱۰۰ سال داده برای آن وجود دارد، به خوبی بشناسیم.»
به گفته او بدون شناخت دقیق از تالاب نمیتوان برنامههای احیای آن را پیش برد: «مجموعه تالاب انزلی بسیار متنوع و شامل بیش از ۲۰۰ گونه پرنده بسیار تاثیرگذار است و یکی از ۱۰۵ هات اسپات مهاجرت پرندگان در خاورمیانه شناخته میشود. این مجموعه پیچیده و شگرف، نهتنها از نظر تکاملی، بلکه برای ثبات اکولوژیک منطقه بسیار مهم است و از نظر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی هم بسیار مهم است.»
نادری توضیح داد که این مجموعه به دلایل مختلفی وضعیت نامساعدی دارد؛ از مدیریت نشدن حوضه آبریز بالادست، تخریب مداوم و ورود رسوبات و فاضلابها تا سنبل آبی: «ما تعداد زیادی گونه بیگانه در تاکسونهای مختلف داریم. نمونه آن سنبل آبی است که سال ۹۴ طی پروژهای که مربوط به بررسی پستانداران تالاب بود، مشاهده و به سازمان محیطزیست اعلام شد.
تا حدود سال ۹۷ تا حدی از میزان این گونه در تالاب کاهش پیدا کرد، اما به دلایلی که هنوز مشخص نیست، از سال ۹۸ این طرح رها شد و پیگیریها نتیجه نداد. این گونه بسیار عجیب است و جزو ۱۰ گونه بدترین گونههای گیاهی مهاجم جهان محسوب میشود و رشد بسیار سریعی دارد که اگر شرایط برای رشد آن مهیا باشد، در هر هکتار تا ۵۰۰ تن هم میتواند رشد کند. در حال حاضر همه تالاب آلوده به این گونه است و برآورد شده است که در هر هکتار از آن ۱۵۰ تن سنبل آبی وجود دارد.»