حلول سال 1403 هجری شمسی بر شما مبارک
 
 درباره ما | تماس با ما | تعرفه آگهی | شناسنامه | پیوندها | خبرنامه | آرشیو | نظرسنجی | ارسال مطالب | RSS
 
 صفحه نخست | فرهنگ | مجلس | ورزش | حماسه | عکس | شهر و شورا
کد مطلب:  183تاریخ انتشار:  8 آذر 1395 - 22:20
نسخه چاپی
ارسال به دوستان

 هرچه رشته کرده بودیم پنبه خواهد شد

انعکاس این خبر یک هشدار است برای لالجین و سفال آن؛ چراکه تا پیش از این قرار بود با جهانی شدن سفال لالجین تنها شهر سفالی دنیا لالجین باشد و به واسطه این ظرفیت داشته های هنری و توانمندیهای این منطقه معرفی شود.
به گزارش همدان پرس؛ در حالی که تنها 2 ماه از جهانی شدن سفال لالجین در شورای صنایع دستی می گذرد ادعای اصفهانی ها برای جهانی کردن سفال شهر رضا در همین سازمان جهانی تأمل برانگیز است، ادعایی که اگر جدی گرفته نشود آینده جهانی ماندن سفال لالجین را خدشه دار خواهد کرد.

18 آبان ماه درست زمانی که خبرهای حاشیه ساز علیصدر رسانه های استان را درگیر کرده بود؛ مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان به ایرنا اعلام کرد: 'در سال 2016 سفال شهرضا در شورای صنایع دستی جهان مطرح می شود تا به عنوان شهر سفال جهانی ثبت شود و این اتفاق بزرگی برای شهرضا است'.

انعکاس این خبر یک هشدار است برای لالجین و سفال آن؛ چراکه تا پیش از این قرار بود با جهانی شدن سفال لالجین تنها شهر سفالی دنیا لالجین باشد و به واسطه این ظرفیت داشته های هنری و توانمندیهای این منطقه معرفی شود.

اما حالا در صورتی که مُهر جهانی شدن لالجین در شورای جهانی صنایع دستی خشک نشده است اصفهانی هایی که از 602 اثر ثبتی در یونسکو حدود 196 اثر صنایع دستی را به خودشان اختصاص داده اند سراغ هنر سفال و سفالگری آمده اند.

در حال حاضر یک سوم از هنرها و آثار صنایع دستی که در دنیا به ثبت جهانی رسیده مختص به اصفهان است اما این استان از رقابت با سفال لالجین در شورای جهانی هم غافل نمانده اند و حالا سراغ جهانی کردن سفال شهررضا رفته اند.
بنا به ادعای مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان آنها دنبال این آن هستند که در استان خود 2 شهر کاشان و شهرضا را به عنوان نامزد ثبت در صنایع دستی جهان معرفی کنند

اما چرا سفال آن هم درست در شورای جهانی صنایع دستی.
اصفهانی ها بر این باورند در محور توسعه ششم استان اصفهان، گردشگری به عنوان محور نخست معرفی شده است و این نشان از عزم جدی استان است و باید ظرفیتهای عظیم این حوزه را شناسایی و از آن بهره ببرند.
حال تبعات این عزم جزم این بار دامان لالجین را گرفته است و باید ادعا کرد اگر استان به جد وارد نشود و پیگیر یک دانه ماندن سفال لالجین در شورای جهانی صنایع دستی نباشد هرچه رشته کرده بودیم پنبه خواهد شد.

گفتنی است؛ صنایع دستی پس از جنگ جهانی دوم با محتوای هنری و فرهنگی مورد توجه کشورهای پیشرفته قرار گرفت و 10 ژوئن، همزمان با 20 خرداد، سال 1964 میلادی، نخستین کنگره جهانی با شرکت مسئولان اجرایی، استادان دانشگاه، هنرمندان و صنعتگران بیش از40 کشور جهان در نیویورک برگزار شد که در قطعنامه پایانی این کنگره، تأسیس شورای جهانی صنایع دستی به عنوان نهاد وابسته به یونسکو به تصویب رسید.

وقتی هنری انحصاری به نام یک منطقه جهانی می شود به آن معنا است که معرفی و عرضه آن هنر قرار است به نفع آن منطقه در عرصه بین المللی نقش داشته باشد.

با تأسیس سازمان ملل متحد، محافظت از میراث های فرهنگی بشری بر عهده یونسکو یا سازمان تربیتی علمی و فرهنگی ملل متحد گذاشته شده است.

سال 1964 میلادی بود که شورای جهانی صنایع دستی، در قالب یکی از ارگانهای وابسته به یونسکو، مورد توجه قرار گرفت، سال 1347 شمسی بود که سازمان

صنایع دستی ایران به عضویت شورای جهانی صنایع دستی درآمد.
اما نزدیک به نیم قرن گذشت تا اصفهان، شهر جهانی صنایع دستی شد. پیش از این تنها جیپور هند، عنوان شهر جهانی صنایع دستی را به خود اختصاص داده بود.

سال 2015 ، جلسه ای در کشور هند برگزار شد و شورای جهانی صنایع دستی، بخش آسیا- اقیانوسیه، از میان 6 شهر، اصفهان و تبریز را به طور همزمان به ثبت رساند؛ نخستین شهر جهانی صنایع دستی و دومی به عنوان شهر جهانی فرش انتخاب شد.

سال گذشته هم شورای جهانی صنایع دستی، مشهد را به عنوان شهر جهانی سنگ های قیمتی معرفی کرده و لالجین را شهر جهانی سفال دانسته است. اما فایده انتخاب شهرهای جهانی چیست و تأثیر آن بر معرفی یک شهر و رونق صنایع دستی آن کدام است. هنوز به خاطر داریم که مشاور امور بین الملل و صادرات معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دست ی و گردشگری دراین زمینه بیان کرد: ثبت جهانی مرحله اولیه کار است، اما مراحل بعد از ثبت جهانی از اهمیت بالایی دارد؛ چراکه تمامی شهرهای جهانی باید گزارش سالانه ارائه دهند و اگر اتفاقی در این شهرها در راستای رونق اقتصاد صنایع دستی و پیشبرد هنری رخ نداده باشد این عنوان از شهر مورد نظر گرفته می شود.

عضو هیأت داوری شورای عالی صنایع دستی در اواخر اسفندماه سال 1394 با اعلام اینکه عنوان شهر جهانی دائمی نیست، عنوان کرده بود ثبت جهانی شهری همچون لالجین عنوان مهمی بوده و روی گردشگری خارجی، اقتصاد محلی، اشتغالزایی و توسعه صادرات صنایع دستی به طور مستقیم تأثیر دارد.

در این عرصه کارشناسان مدام هشدار داده بودند که رقبای بزرگی همچون ایتالیا و فرانسه برای شهر لالجین و کشور تایلند و هند برای مشهد وجود دارد که باید با اقدامات مناسب، قدرت رقابت این دو شهر را افزایش دهیم.

بعد از ثبت جهانی محصولات این دو شهر باید برند جهانی شود و سفال لالجین برند لالجین را داشته باشد به طوری که دنیا سفال این شهر را با نام لالجین بشناسد و در آخر باید ابراز نگرانی کرد مبنی بر اینکه در حالی که هنوز به نظر می رسد آب از آب در تحول لالجین برای عرضه اندام جهانی تکان نخورده است رقیبی پا به میدان گذاشته است که با حضور و پیگیری ادعایش قطع یقین ادامه راه برای سفال لالجین در عرصه جهانی دشوار می کند.

---------------------------------------------------
مریم مقدم
کارشناس ارشد صنایع دستی و گردشگری
----------------------------------------------------
ایمیل مستقیم:   info@hamedanpress.irشماره پیامک:   500023370000
  برچسب ها: همدان‌پرس

همدان‌پرس

, صنایع‌دستی

صنایع‌دستی

, لالجین

لالجین

نظر شما:
[ لطفاً از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید ]
نام: 
نظر شما: 
*
ایمیل: 
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
*       
 
 صفحه نخست | فرهنگ | مجلس | ورزش | حماسه | عکس | پیوندها | آرشیو | RSS
همدان پرس؛ رسانه آنلاین با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به همدان پرس است و باز نشر مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است
info@hamedanpress.ir